
Výčep Na stojáka Jakubák - Best beer pub in Czechia
...in the name of good beer!

Unikátní výčepní technologie

Řízná piva českých malopivovarů.
Pikantní chálky k pivu.
Unikátní výčepní technologie.
Mimořádná péče o pivo.
V prvorepublikovém stylu.
Moderní interiér s poctivým řemeslným zpracováním.
Jsme tu pro vás.
We are offering you classical Czech beers from microbreweries such types as Lager, Pilsener, Dunkel, Seasonal Ales, Pale Ale, Stout or IPA.
For current offer visit our Facebook page!
We are looking forward to your visit!
Vychytávky
- Vychytané samooplachovací rošty na pánech
- Průzor do pivního boxu s ukázkou reálné teploty v něm
- Na stojáka, ale SOS parapety na posed :-)
- Náš výčepní stojan - originál na zakázku
- Chladící vana na předchlazení skla
- Vychytané stoly s odkládacím pultem na věci
- U každého stolu el. zásuvka pro Vaše použití
- Panely na zdi s originálními věšáky pro Vaše použití
- Schody, co nikam nevedou, takže kdo musí, může sednout :-)
- Originální stojan na noviny (železo)
- Háčky pod deskou stolů (na tašku či oděv)
Ve zkratce
Řízná piva českých malopivovarů.
Pikantní chálky k pivu.
Unikátní výčepní technologie.
Mimořádná péče o pivo.
V prvorepublikovém stylu.
Moderní interiér s poctivým řemeslným zpracováním.
Jsme tu pro vás.
Čepujeme na hladinku!
Pivo čepované „na hladinku“ je typické hustou krémovou pěnou. Taková pěna je na rozdíl od suché „čepice“ mokrá a plná piva. Pěna je na povrchu jemná a rovná, po napití kreslí po stěnách sklenice kroužky, tzv. hladinky. Takto načepované pivo je chutnější, má správný říz a hutnou smetanovou pěnu, která také chutná skvěle. Při tomto způsobu čepování nedochází ke zbytečné oxidaci, pivo není rozčeřené a zachovává si plnou chuť.
1. fáze Pro čepování piva „na hladinku“ se používá speciální otočný výčepní kohout. Nejdříve do sklenice jemně nařízneme malý objem pěny pomalým pootočením kohoutu. Sklenice je natočena ke kohoutu pod úhlem 45 °.
2. fáze Ve druhé fázi otevřeme kohout na maximální průtok, pivo stéká po stěně sklenice. Proud piva je bez turbulencí, zcela průhledný.
3. fáze Čepování ukončíme rychlým zavřením kohoutu. Sklenice je plná husté, mokré, houpající se pěny, která se postupně zvedá. Občas může trocha pěny přetéct přes okraj sklenice.
4. fáze Pivo se pomalu uklidňuje. Ve sklenici se zvedá jemný závoj rozpuštěného CO2. Pivo dochází velmi pomalu a zvolna se přibližuje k rysce sklenice. To je specifikum tohoto čepování.
Šnyt
Šnyt (z německého Schnitt) je neurčitou objemovou mírou piva, vzniká jediným natočením piva do půllitru, zbytek tvoří pěna. Šnyt je kompromisem mezi malým pivem, natočeným do třetinky, a právě plným půllitrem. Má jít o pozůstatek doby, kdy hostinští ochutnávali nové pivo při každém naražení sudu, a dodnes je oblíbeným způsobem pití u pivních znalců, kterým nezáleží na tom, kolik piva je ve sklenici natočeno.
Slovy Karla čapka: „Šnyt jak známo patří mezi míry duté; není to půllitr ani malé pivo, nýbrž míra toliko přibližná. Malé pivo si dávají nepijáci; piják piva, když se nechce napít, nýbrž toliko se zavlažit, nedá si třetinku, za niž by se jaksi před celým světem styděl, nýbrž šnyt. Šnyt je půllitr, ale nenapěchovaný, s pěnou do půl sklenice; záleží na dobré vůli hospodského, kolik té pěny do půllitru nadělá.“
Rezervace ve Výčepech Na stojáka!
Rezervace ve Výčepu Na stojáka Jakubák neděláme z důvodu konceptu provozovny.
Rezervace ve Výčepu Na stojáka Pekanda provádíme následovne:
Pokud plánujete setkání, oslavu, navštivte naše prostory, kde si vyberete konkrétní stůl, který Vám
oproti záloze 1000,- Kč zarezervujeme.
Záloha se odečítá od tržby, nevrací se.